Промоција књиге "Антологија влашке лирике и епике"

 Promocija antalogije vlaske lirike i epike Промоција књиге “Антологија влашке лирике и епике’’, аутора Живорада Томића, одржана  је у Дому културе у Жагубици. Издања ове врсте  предсатављу начин очувања народне баштине и традиције, већ доприносе и изграђивању културног и укупног идентитета једног народа. Аутор ове књиге се прикупљањем влашких песама и  народних умотворина бави дуги низ година, у плану су и издања других забележених облика народне књижевности  са подручја источне Србије, а ово је његова прва књига која је подељена, како само име говори, на два дела – део са лирским и део са епским песмама.

Основни мотив аутора био је да се забележене песме и народне умотворине са овог поднебља, сачувају од заборава и пренесу генерацијама које долазе. Такође, неспоран је моменат и утицаја ове књиге на изграђивање културног и укупног идентитета народа са ових простора.

Господин Томић се прикупљањем свих облика књижевног изражавања на влашком језику који су се преносили с колена на колено, бави од далеке 1982.године, и ово је његова прва књига. Намера му је да следеће године објави и књигу са народним умотворинама обрађених на специфицан начин.

“Веома је битно своје писмо сачувати од заборава и сачувати га од туђица којих има у великој мери и у језицима већинских заједница”, каже Томић.

О самом значају књиге говорио је и господин Радиша Драгојевић, председник Националног савета Влаха Србије. Промоцију су употпунили чланови удружења фрулаша и етномузичара ‘’Флујер’’ из Осанице и Бобан Траиловић, гајдаш из Кучева, извођењем песама наведених у књизи.

Покровитељи овог културног догађаја су: Општина Жагубица, Удружење фрулаша и етномузичара ‘’Флујер’’ из Осанице и КПЦ ‘’Јован Шербановић’’ из Жагубице.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji