Девети „Дани проје и сира“ у Медвеђици

Naj proja 2016Права прилика да се мештани насеља Медвеђица окупе на једном месту је свакако и Манифестација “Дани проје и сира“ која је по девети пут одржана уз бројне пратеће садржаје.

И ове године дан је започео избором за најбољу проју и најбоље направљен Хомољски сир, где је оцењивачка комисија имала нимало лак задатак јер је требало изабрати најбоље од 18 проја и 20 различитих укуса сирева. Традиционалне сеоске игре, надметање такмичара у пет дисциплина и културно уметнички програм који су припремили чланови Ансамбла  „Младост“ из  Крепољина окупиле су велики број посетилаца.  

Пригодним говором суграђане је поздравио рођени медвеђичанин, председник општине Жагубица  Сафет Павловић, захваливши свима који су дошли да увеличају манифестацију и посебно изразио задовољство што је и село Медвеђица по нечему препознатљиво:

„Иако Медвеђица важи за најудаљеније село у општини и има најмањи број домаћинстава, сви се радо врате и дођу да се окупе на данима проје и сира, због чега сам изузетно поносан“, истакао је Павловић. 

Посетиоци су имали прилике да разгледају штандове садржане од разних домаћих производа удружења из суседних општина и општине Жагубица, сувенира, украса, меда, хомољског сира, ракије, призвода справљаних од коже и разних других ђаконија, као и слике Удружења ликовних уметника Хомоља. На Манифестацији су се окупили представници локалне самоуправе, директори Јавних предузећа и установа, староседеоци Медвеђице и  сви они који су трбухом за крухом давно отишли из села.

Као успомена на девете дане проје и сира одржане у Медвеђици 15. августа 2016, године, на крају програма уприличена је заједничка фотографија награђених са председником општине Жагубица, Сафетом Павловићем, а награде и медаље најбољима за учешће и прва места на сеоским играма доделио је председник Месне заједнице Близнак и Медвеђица, Момчило Милошевић.

Остала признања  уручила је Директор Дома здравља Жагубица, Весна Стојиловић и то: за прва места за „нај проју“ - Удружењу жена „Хомољке“ Жагубица и „нај сир“ - Војислави  Јовановић из Милановца.

Манифестација препознатљива готово у целој Србији по  најбољој проји и сиру, одржана  је под покровитељством општине Жагубица, а организована од стране Туристичке организације општине Жагубица.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji