Успешно обављена вакцинација говеда у општини Жагубица

 Vakcine protiv обољења Нодуларни дерматитисПо решењу Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, ветеринарске екипе ветеринарске станице „Хомоље Вет “, спровеле  су акцију вакцинације говеда против вирусног обољења „Нодуларни дерматитис“ у свим газдинствима на територији општине Жагубица.

Испред стручно оперативног тима за праћење кретања, превенцију и контролу веома опасне поменуте заразне болести, дрветерине Евица Милић, поднела је извештај о предузетим мерама поводом спречавања болести која се јавља искључиво код животиња и није преносива на људе. Како је навела др Милић, грађани су били стрпљиви и сарађивали су у потпуности, на чему је посебно захвална.

Према прелиминарном извештају вакцинисано је 6.393 грла , а вакцинација је обављена у периоду од 15. до 31. јула. Вакцинацијом су обухваћене све старосне категорије говеда, али без обзира на то, ветеринари упозоравају да сточари и даље морају бити на опрезу.

Програм осталих мера предвиђених програмом рада ветеринарске станице, а прекинут услед вакцинације која је била интервентна, биће настављен наредних дана, а обухватиће редовно вађење крви код оваца и говеда, где се провером сузбијају друге две болести, а то су бруцелоза и леукоза.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji