„Ноћ у Горњаку“

 Noc u GornjakuОпштина Жагубица има за циљ да све благодети покаже у најбољем светлу, па се тако кроз Манифестацију „Ноћ у Горњаку“ на јединствен начин промовише  Манастир Горњак, задужбина Кнеза Лазара, као и песме које је песник Ђура Јакшић посветио  једној од највећих светиња Хомоља.

Стога је протекли викенд  био у знаку поезије и прозе, јер је на једноставан и величанствен начин обележена Ноћ у Горњаку. 

Стихове Ђуре Јакшића казивали су поетичари и песници гости из Српске Црње, Крушевца, Раче, Пожаревца и Малог Црнића, који су заједно са Културно – просветним центром „Јован Шербановић“ из Жагубице, приступили Венцу Липарских градова, и тако подржали пројекат о животу и стваралаштву  великог српског песника,  прозаисте и сликара Ђуре Јакшића.

Манифестацији су присуствовали  Игуманија манастира Горњак мати Вероника, уже руководство општине Жагубица предвођено председником општине Жагубица Сафетом Павловићем, сликари Удружења ликовних уметника Хомоља, који су за ову прилику представили слике са мотивима манастира Горњак и љубитељи лепе речи исказане уметничким стилом.

Дванаесту по реду Манифестацију „Ноћ у Горњаку“ је пригодним говором отворио свештеник манастира Горњак отац  Лазо Лазаревић.

У знак сећања на још једно успешно обележено вече у Горњаку, председник општине Жагубица, Сафет Павловић, поклонио је Игуманији манастира слику Удружења ликовних уметника која ће остати као лепа успомена на вече проведено у порти манстира Горњак .

Манифестацију су ове године помогли сви чланови Венца липарских градова, организатор је Културно – просветни центар „Јован Шербановић“, суорганизатор Туристичка организација општине Жагубица,а генерални покровитељ општина Жагубица.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji