Савети лекара за предстојеће вреле дане

 Savet lekaraТропске температуре захватиле су целу територију Србије, а врућине се очекују и наредних дана. Препорука је узимање витаминских напитака, минерала и доста течности који могу повољно деловати на организам током најтоплијег дела дана.

Најтеже се на врућине адаптирају хронични срчани болесници. Сви који пате од хипертензије, који су имали мождани удар и имају проблем с циркулацијом, додатно морају да буду опрезни. Релативно здрави људи у данима када су велике врућине могу бити уморни, малаксали и да осећају недостатак енергије.

Лекар опште праксе Дома здравља у Жагубици Весна Марковић, говорила је о томе како указати прву помоћ онима којима је у датом тренутку потребна и дала корисне савете којих се треба придржавати када су температуре изнад просечних вредности:

„У топлим летњим данима  препоручујемо ношење адекватне одеће од природног матерјала, употребу воћа, воћних напитака, чорби и супа од поврћа и лагане хране. Пожељно је избегавати боравак на сунцу у најтоплијем делу дана од 10 до 17 сати, и тежак физички посао који доводи до већег умора организма. За хроничне болеснике и све који узимају терапију, иста је обавезна онако како је и прописана“, истакла је др Весна Марковић. 

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji