Заштитница Хомоља - икона пресвете Богородице „Чаша која се не испија“

 Casa koja se ne ispija Nova ikona u Crkvi Svete Trojice u ZagubiciУ недељу 10. јула у цркви Свете Тројице у Жагубици служена је света литургија где је обављен и чин  освештења иконе пресвете Богородице „Чаша која се не испија“, која припада једном од најстаријих иконографских типова Мајке Божије. Икона потиче још из 1878. године.  Мати Божија са рукама уздигнутим на горе, моли се за све грешнике, свима жели спасење и уместо ниских погубних страсти  призива их ка неисцрпном извору духовне радости и утехе. Она благовести да је „чаша небеске помоћи и милосрђа која се не испија“ припремљена за свакога коме је потребна.

Литургију је служио протонамесник жагубичке парохије Мића Велисављевић са свештенством општине Жагубица и суседних парохија, док су  певницу водиле Игуманија и сестринство манастира Решковица, Тршка, манастира Миљков, браћа и сестре парохије Жагубичке.   

Иконостас са иконом која је постала заштитница народа Жагубице и Хомоља постављен је и налази се у цркви Свете Тројице, а дародавац је Владимир Балабан из Смедерева.

Након освештавања чудотворне иконе, организована је и литија улицама Жагубице којој су чинили верници и грађани општине Жагубица, а потом је прочитана и молитва, акатист пресветој Богородици који ће пред иконом бити читан сваке прве недеље у месецу.

Помен Богородичине иконе „Чаша неиспијена“ празнује се 05. маја.   

 

 

 

 

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji