Одржана седница Штаба за ванредне ситуације у Жагубици по хитном поступку

 Stab za vanredne situacije u ZagubiciШтаб за ванредне ситуације општине Жагубица сазвао је у среду, 29. Јуна, седницу по хитном поступку, којом је председавао Предраг Ивковић, заменик председника општине Жагубица, а тема је била вирусно обољење код говеда, тзв „нодуларни дерматитис“. Како би се мештани што боље упознали са поменутом болешћу и увели мере превентиве, штаб је формирао радно тело које ће за сваку помоћ бити доступно грађанима када су у питању мере за збрињавање, сузбијање и искорењавање  болести која напада говеда. 

Нодуларни дерматитис се налази на листи опасних заразних болести животиња и као таква је обавезна за пријављивање, а о мерама превентиве говорили су др ветерине  директор Ветеринарске станице „Хомоље вет“ у Жагубици Зоран Илић и др ветерине Евица Милић.

Др Зоран Илић навео је на седници Штаба за ванредне ситуације  да је стока и после прележане болести стопостотно неупотребљива.

„Ако у обзир узмемо и економске штете ово је изузетно опасна болест“, истакао је др Илић.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине предузела је мере забране увоза или транзита пошиљака пријемчивих животиња, домаћих говеда и бивола, као и пријемчивих дивљих животиња и меса, коже и семена за вештачко осемењавање пореклом од наведених врста.

У циљу спречавања појављивања или раног откривања болести, наложене су појачане мере контроле здравственог стања пријемчивих животиња у пограничним подручјима Републике Србије, као и информисање власника животиња да чим примете симптоме о томе обавесте ветеринарске станице, што је потврђено и на хитно сазваној седници Штаба за ванредне ситуације у Жагубици.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji