Златне руке Хомоља – 2016.

 Zlatne ruke Homolja u Zagubici 2016Свакако најпосећенији садржај Сабора Врела Хомоља и ове године био је део програма „Златне руке Хомоља“, који је окупио излагаче из разних крајева Србије.

Учесници 14. Сабора „Врела Хомоља“, представили су део изложбеног, шароликог репертоара. Биле су ту креативне радионице,излагачи ручно рађених производа од дрвета, израђивачи сувенира, биљари, али и разна Удружења жена која имају широк спектар разнојаких ситница.

Изложбене штандове на XIV Сабору “Врела Хомоља“, имало је Удружење жена домаћина „Хомољке“ из Жагубице, „Старчевљанке“ из Старчева, „Цвет“ из Књажевца, Етно – удружење „Левчанке“ из Велике Крушевице, „Златне руке“ из Кладурова, „Гергине“ из Кобиља, Удружење жена „Вредне Влајне“ из Рудне главе, биљари и травари који поред тога што сами сакупљају лековито биље праве и лековите мелеме, као и бројни домаћини који представљају општину Жагубица, верно већ 14. година. То су пољопривредно газдинство Милосаве Гроздић,  подрум Мије Лазића са ракијама и ликерима, Ђорђе Траиловић који се бави израдом икона и дрвених скулптура на дуборезу и многи други.

Када је у питању спремање хране на лицу места,учешће је узело и Удружење „Котлић“ из Ћовдина које је за ову прилику припремало војнички пасуљ, Удружење „Примовара“ из Злота, представник Пољопривредног газдинсва „Крцић“ из Злота, Удружење жена „Незаборав “ из Лазнице и  газдинство „Николић из Крепољина.

 Поред излагача, о садржају манифестације говорио је и члан жирија за припремљена и готова јела  и члан организационог одбора Сабора „Врела Хомоља“, Драгиша Богдановић, који је манифестацију оценио као веома успешну што се тиче посећености, а и организације.

Јела, справљана по јединственим рецептурама, лепа и укусна, била су примамљива за туристе и домаћине, а спремало се разнолико, под сачем, у казанима, проја под црепуљом, гулаш, пасуљ ... и све је то оцењивао трочлани жири чији је председник био професор кулинарства Асим Чопра.

Најмаштовитији штанд, по оцени стручног жирија, имала је Драгослава Милић из Кучева, најлепши сувенир Драгана Фрфулановић из Ниша, док је награда за најбоље припремљено традиционално јело на лицу места добило Удружење Влаха „Примовара“, а за најлепше готово јело  Удружење „Старчевљанке“ из Старчева.  

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji