Oдржан VI Сабор фрулаша и дудучара „Хомољска фрула“ - Осаница 2016

- 6 Sabor frulasa i duducara u OsaniciОчување културне баштине и промовисање дрвених дувачких инструмената основни су циљ Сабора фрулаша и дудучара одржаним по шести пут у Осаници, под називом„Хомољска фрула“.

Организатори су се потрудили да овогодишњи Сабор по квалитету програма и посећености надмаши све претходне и протекне у етно духу како и приличи овој манифестацији.

У дворишту основне школе постављени су били штандови на којима су посетиоци могли видети традиционална јела, Хомољске сирупе, разне сувенире исконске вредности, ручне радове и друге рукотворине...

Домаћини Сабора организовали су  и округли сто на тему ”Нематеријална баштина Хомоља” на коме су гости били организатори Сабора фрулаша из Прислонице, етномузиколози, представници организационог одбора Сабора фрулаша и представници Туристичке организације општине Жагубица.

Непосредно пред почетак културног програма, учесници Сабора организовали су дефиле, након чега је уследио главни део манифестације – ревијални и такмичарски део у коме су ове године наступила Културно уметничка друштва из Жагубице, Лазнице и Осанице.

Част да отвори ову манифестацију, припала је заменику председника општине Жагубица, Предрагу Ивковићу.

Звуци фруле преломили су се насељем. Различите изворне мелодије, здравичари, кола на фрули и народне песме на фрули трајале су до касно увече. На крају је наступило проглашење победника по категоријама, додела награда и диплома учесницима. 

Награде и дипломе поделили сусаветник председника општине Жагубица Живојин Трифуновић и председник Савета месне заједнице „Победа“ Осаница Игор Њамцић.

Награду као најмлађи учесник Сабора добила јеКатарина Пујкиловићиз Осанице, 1.место у категорији деце узраста до 12 година, припало јеКатарини Пујкиловић из Осанице, другоАнити Пајкић и Анђели Петковић из Осанице, а трећеДарку Пујкиловићу, такође из Осанице. У категорији деце од 12 до 16 година, прво место освојила је Александра Пајкић из Осанице, друго место Сава Петровић из Лазнице, док је треће место освојио је Вук Петровић из Лазнице. Прво место у категорији дуета освојили су браћа Вук и Сава Петровић из Лазнице, а друго место брат и сестра Катарина и Дарко Пујкиловић из Осанице.  У категорији сениора прво место освојио је Петар Чилуновић из Шербановца, друго место Никола Николић из Кобишњице и Јовица Андрејић из Шербановца, треће место освојио  је Радомир Бранковић из Бусура.

Свеукупни победник шестог Сабора фрулаша и дудучара у Осаници је Петар Чилуновић из Шербановца, који ће представљати општину Жагубица на републичком сабору фрулаша у Прислоници код Чачка.

Организатори овогодишње манифестације су МЗ ''Победа'' из Осанице, Удружењефрулаша и етномузичара ''Флујер'' из Осанице, Туристичка организацијаопштине Жагубица, Културно-просветног центра ''Јован Шербановић'' из Жагубице , КУД ''Влашко коло'' из Осанице, Ловачкасекцијаиз Осанице и други бројни суорганизатори. Главни покровитељ манифестације, као и сваке године  је Општина Жагубица.

Организатори Сабора захвалили су се свима на учешћу и гостовању, као и локалној самоуправи на помоћи у организовању Сабора.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji