Црква Свете Тројице у Жагубици прославила Богојављење

-Bogojavljenje u ZagubiciСрпска Православна црква и верници прослављају  19. јануара, велики хришћански празник Богојављење, један од петнаест највећих верских празника.

Хришћански празник, обележен је у свим црквама и манастирима у општини Жагубица као и у цркви свете Тројице, где је литургију служио протонамесник Мића Велисављевић, а присутност већег броја верника увеличала је богојављенску службу.

Освећење воде, која како се верује, током целе године остаје свежа, обављено је у порти цркве, а сам празник по речима протонамесника жагубичке парохије, представља прво објављивање Тајне Свете Тројице - Оца, Сина и Светог Духа и прво установљење основних симбола хришћанске вере. Повратак духовности, вери и љубави према своме ближњем, односно Господу Исусу Христу који је на данашњи дан примио свети Дух и почео своју мисију безусловног даривања љубави, јесте прави симбол Богојављења.

Велико освећење воде koje се врши на Богојављење, је свечани обред којем, скоро редовно, присуствује мноштво народа, који освећену воду носе својим домовима, јер се иста, чува у сваком дому преко целе године као велика светиња, а користи се само у великој нужди (болести, узнемиравању од стране злих духова).

Света Водица може да се чува неограничено време. Она не губи своје дејство, нити се квари, а уколико се сва количина Богојављенске воде не утроши у току године, онда се, по народном обичају и црквеном предању, тај остатак када стигне нова водица, сипа у бунар, реку или цвеће. Никако се не сме просути тек тако, било где. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji