• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Изграђен нови горионик у манастиру „Горњак“

Novi gorionik u GornjakuМанастир Горњак, задужбина кнеза Лазара, који се налази у долини реке Млаве и у срцу Горњачке клисуре, поред сачуваних средњовековних грађевина, као што су главна манастирска црква, посвећена Ваведењу и капела у пећини, посвећена Светом Николи, због којих је овај манастир заштићен као споменик културе од великог значаја, ових дана добио је и нов објекат у коме се налазе две просторије за продавницу и палионицу свећа у коме је постављен горионик где ће верници од сада палити свеће за здравље и покој душа умрлих.

Горионик је раније био унутар манастира, те се на фрескама и иконама годинама таложиле прашина и чађ од изгорелих свећа и дима из кандила. Међутим, вера, упорност, рад, помоћ грађана и општине довели су до тога да манастир добије просторију која је недостајала, као и видео надзор.

Његово Преосвештенство Епископ Пожаревачко-Браничевске Епархије др Игњатије, 2012. године дао је благослов за почетак изградње новог горионика. Радови су започети 29. августа 2013. године, а окончани овог месеца, што је био и разлог посете Владике браничевског господина др Игњатија манастиру Горњак, где су га свечано, са радошћу и уз песму дечице Основне школе „Јован Шербановић“ из Крепољина, дочекали игуманија манастира „Горњак“ мати Вероника и председник општине Жагубица Сафет Павловић у друштву великог броја верника.

Уз пламен свећа и мирис тамјана у суботу је, 23. новембра, одржана вечерња литургија коју је служио Епископ браничевски др Игњатије Мадић, коме су присуствовали председник општине Жагубица и верници, а потом је уследило освештање новоизграђеног горионика.

Након церемоније освештања и свете литургије уследила је заједничка трпеза за све присутне госте, а мати Вероника, домаћински се захвалила свима који су својим трудом и прилозима помогли подизање овог прелепог горионика.

„Манастир сада сија најлепшим сјајем, светлошћу богопознања, Божије љубави и бескрајно радује мештане“, рекла је игуманија манастира „Горњак“ мати Вероника.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=Og0wKLJ8M7k&feature=youtu.be{/videobox}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB