• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Извештај штаба за ванредне ситуације општине Жагубица

Vanredno stanje u Žagubici prilikom poplavaШтаб за ванредне ситуације општине Жагубица је још пре наређења Републичког штаба за ванредне ситуације о увођењу ванредне ситуације на територији целе Републике Србије предузео мере због поплава на територији општине Жагубица и активирао је све структуре и тимове, почев од тима за заштиту од поплава на води и под водом и тима за заштиту од клизишта, ерозија и одрона земљишта.

Након наређења Републичког штаба за ванредне ситуације, штаб општине Жагубица био је спремам и расположиве снаге заштите и спасавања биле су већ на терену.

Велике количине падавина, утицале су на значајан пораст и  изливање реке Млаве, реке Тиснице,  реке Жабар, Каменичке реке, реке До, Милатовачке реке, Вуковачке реке, Јошаничке реке, Крепољинске реке, Крупајске реке, Близначке реке, као и бројних других речица и потока у сливу реке Млаве кроз територију општине Жагубица.

„Штаб за ванредне ситуације је преузео све мере, ангажовани су сви ватрогасци, припадници полиције и сва предузећа за заштиту и спасавање на територији општине Жагубица. Радили су даноноћно, постављали џакове са песком и разне друге насипе помоћу грађевинских машина и тиме смо успели да заштитимо у првом моменту, када је водостај био највећи на мерној тачци у Жагубици – 112 цм, да не дође до плављења тих кућа и домаћинстава која су у непосредној близини реке Млаве“, истиче Славољуб Цојкић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Жагубица.

Мобилност Ватрогасне јединице у периоду поплава подигнут је на највиши ниво. Према речима Радишe Симеоновићa,командира Ватрогасне јединице Жагубица, ватрогасци су до сада пружили сву потребну помоћ становништву у својим насељима. 

Због замућивања воде, после урађене анализе на извориштима у општини од стране  Завода за јавно здравље из Пожаревца, као неисправна за пиће и припрему хране, оцењена је вода на извориштима у насељима Лазница, Крепољин, Јошаница, Вуковац, Крупаја. Вода са изворишта „Белосавац“ Жагубица, којом се снабдевају насеља: Жагубица и Суви До, на основу извештаја Завода за јавно здравље, може да се користи за пиће и припрему хране.

Вода се повлачи у своја корита. Поплављене су највише пољопривредне површине. Било је доста поплављених дворишта у насељима Сиге, Изварица и Жагубица, а оштећени су и локални путеви.

Донетје закључак о одлагању свих културних манифестација предвиђених за месец мај на територији Општине Жагубица и то: (Спасовдански сусрети у Крепољину, Сабор фрулаша у Осаници и Ликовна колонија у Жагубици).

Све школе као и предшколска установа наставиле су са радом.

Штаб је и даље у непрекидном заседању, а све снаге заштите и спасавања на територији Општине стављене у функцију и исти своје дужности и задатке извршавају максимално у складу са својим капацитетима и могућностима.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=YCN1Q-DZt6c{/videobox}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB