• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Едукација пољопривредника у Жагубици

Edukacija poljoprivrednika u ZagubiciУдружење "Хомољски напредак" у сарадњи са општином  Жагубица и Канцеларијом за пољопривреду организовало је Жагубици, 12-ог децембра, предавање за пољопривредне произвођаче са различитим темама из области пољопривреде и сточарства. Еминентни стручњак, са катедре за сточарство, професор др Душан Радивојевић, потрудио се да кроз занимљиве примере едукује пољопривреднике у циљу промене начина размишљања, прилагиђавања новим трендовима и новим процесима у производњи млека и осталих производа.

"Чињеница је да се доста времена и новца губи прилоком инвестиција у објекте и исхрану грла. Доста тога Имлек је уложио на едукацију фармера, младих, и оних средњег доба који су спремни да прихвате нове технологије које су пред нама и које морамо прихватити онакве какве јесу. Циљ нам је, пре свега, едукација и унапређење производње. Акценат је на производњи млека јер фармери "Имлека" имају гарантоване уговоре где  је "Имлек" у обавези да им сву произведену количину млека откупи по цени која је тренутно на светском тржишту. Идеја организовања предавања  проистиче из жеље да ће млађе генерације прихватити сточарску производњу на озбиљнији начин и применити савремене методе", каже Мг Владимир Мијаиловић, менаџер за откуп млека на нивоу Србије.

Микица Балановић, председник Савета за пољопривреду општине Жагубица, мишљења је да сточари на адекватан начин морају своје објекте да прилагоде европском стандарду, јер самим уласком у Европску унију традиционалан начин држања крава који је код нас тренутно неће функционисати, тачније сточари неће добити сертификат за производњу млека ако се не прилагоде захтевима Европе. Локална самоуправа општине Жагубица донела  је програм  за субвенционисање и подршку у сточарству од 10 хиљада динара по однегованој  јуници, а тиме и дала допринос развоју сточарства.

Поред производње млека, која је значајна, постоје и други битни актуелни  фактори  а то су објекти и опрема у говедарству и услови држања музних крава. Део предавања обухватио је  и стандарде усаглашене према захтеву Европске уније, које произвођачи морају да испуне да би могли остати у овој производњи којом се данас баве:

"Тема о којој сам данас говорио доноси доста новина, а сточари ће сами донети закључак о томе шта је за њих добро - да ли ће остати у производњи млека или ће се бавити другим делатностима. Конкретно, објекти и опрема раде се по новим стандардима, а ту је и увођење новог система држања крава. То  је кључна ствар да пољопривредници Хомоља ухвате корак и обезбеде услове ланца производње у циљу препознатљивости на домаћем и страном тржишту", истакао је Др Душан Радивојевић, директор института за пољопривредну технику.

Предавање је подстицај младима да себе пронађу у једној од најважнијих грана производње у Хомољу.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=PBVxcBfzN3g{/videobox}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB