POPLAVE2018 RESENJA

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

Exchange 4 176

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Одржан „Привег“ у насељу Селиште

1Priveg Seliste 2015Верски празник, Беле покладе, су дан када се у већини насеља у општини Жагубица пале ватре за покој душа умрлих. По причама мештана ватра, такозвани „Привег“ се уз народне обичаје приноси умрлима посебно онима без свеће, јер се верује да ће на тај начин упокојени добити светлост. У циљу очувања обичаја Беле покладе обележене су и у селу Селиште паљењем „Привега“ који је највећим делом , поред спонзора, финансијски потпомогла општина Жагубица. Уз трубаче, дувачки оркестар Дар – мар, дешавање је протекло уз пропратне обичајне ритуале и намењивање народних кола у присуству мештана Селишта и околине као и ужег руководства општине.

У новим, комплетно сређеним просторијама Дома културе одржана је и приредба где су чланови Културно - уметничких друштава „Хомоље“ Жагубица и „Извор „Лазница“ показали део свог умећа, а поздравни говор у име општине Жагубица и у лично име упутио је заменик председника жагубичке општине:

„Увек са задовољством прихватам позив да дођем у Селиште као и вечерас. Овде смо спроводили многе акције, а сада присуствујемо једној манифестацији која је веома значајна јер указује на то да смо сви добри људи, који поштују претке одајући им почаст и  захвалност на ономе што имамо, јер да није било њих данас не би имали језик, културу, обичаје и традицију коју негујемо. Сигуран сам да ће овај обичај опстати веома дуго. Пре извесног времена председник општине вам је обећао уређивање овог дома и ево сада смо сведоци тога да први пут у уређеном дому који има нову столарију и ентеријер имамо  и приредбу на новој бини. Од свих месних заједница које постоје на територији општине, а има их 15., могу да констатујем да је Месна заједница“ Селиште“ једна од оних у којој је највише урађено“, истакао је Љубиша Јовкић, заменик председника општине Жагубица.

„Привег“ у организацији Месне заједнице Селиште и локалне самоуправе била је прилика за житеље Селишта да се окупе, друже и изразе своје утиске о новим просторијама које су им дате на коришћење, као и о програму домаћих фолклорних група.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

budža1

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji