• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Манифестација "Марковдан 2018" у Близнаку

 Markovdan u BliznakuМанифестација Марковдан, иначе сеоска заветина, обележена је у насељу Близнак у уторак, 08. маја.

Догађај је пропраћен бројним садржајима, а започет свечаном литургијом у цркви Светог Апостола Јеванђелисте Марка у Близнаку. По завршетку литургије обављен је обред сечења славског колача а затим је уследио и Културно – забавни програм приређен од стране ученика школе “ Јован Шербановић” из Крепољина, подручног одељења у Близнаку и најмлађих чланова Културно - уметничког друштва “Младост” из Крепољина.

Бројни мештани имали су прилике и да уживају у сеоским играма које су, за ову прилику, припремили организатори манифестације, а такмичари су се надметали у надвлачењу конопца, шуту на мали гол, надвлачењу на штап, котрљању бурета, најлепшу прељу и најспретнију водоношу.

Манифестација „Марковдан 2018“, била је веома посећена, а целокупни садржаји приређени су у порти цркве Светог Марка, где се гради и један од највећих парохијских домова у целом Браничевском округу, за шта велики део новчаних средстава издваја и руководство општине Жагубица. Подсећања ради, од недавно је објекат под кровом, за шта је такође, већим делом, заслужна локана самоуправа, на чему је посебно захвалан Блажа Ивковић, прота близначки.  

Лепо време, без кише што је најважније, утицало је да Манифестација „Марковдан 2018”. протекне како је и паланирана.

Генерални покровитељ била је општине Жагубица, а организатори Туристичка организација општине Жагубица и Месна заједница “Будућност” Близнак.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=gJNLWDa1M_w{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB