• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Унапређење противпожарне заштите

-Prekogranicna saradnja opstine Zagubica sa Rumunijom

У оквиру програма прекограничне сарадње са Румунијом, општина Жагубица заједно са општином Рекаш припрема заједнички пројекат који за циљ има унапређење услова и побољшање капацитета прекограничних партнера у области заштите од пожара, у складу са актуелним климатским променама и повећаним бројем пожара последњих година.

Приликом отварања позива, општина Жагубица тражила је партнере са којима ће моћи да обезбеди eфикасније деловање и далеко бољу контролу када је реч о заштити од пожара и исте пронашла у суседној Румунији:

„Пројекат је високо одржив и то је нешто што ми у самој Жагубици оцењуjемо као предност у односу на остале пројекте. У оквиру позива било је пет приоритетних циљева, али се општина Жагубица, руководећи се климатским променама и великим бројем пожара, определила за заштиту животне средине, док се Румунија базирала на заштиту објеката од пожара, па су и предвидели једну од активности која подразумева такозвани видео надзор, јер по географском положају за то има услове“, истакао је Јовица Стојановић, менаџер на пројекту испред Асоцијације за развој општине Жагубица.

Посету Румунији, заменик председника општине Жагубица Љубиша Јовкић, оценио је као ефикасну, а сам пројекат „Ватрогасци и менаџмент упрвљања пожарима“ чија је припрема у току, окарактерисао као веома важним за општину Жагубица:

„Оно што је битно јесте, да 28. јануара идемо поново у Темишвар где нас очекује потписивање два врло битна документа, Декларација о партнерству и Меморандум о сарадњи и разумевању. Након тога очекујемо одобрење пројекта из ког ће општина Жагубица имати директне финансијске користи у висини од 500 000 евра које ће бити употребљене у циљу смањења штета које пожари проузрокују“, рекао је Јовкић.

Систем брзог и раног упозорења, обавештавања и евентуалног осматрања у летљим месецима, предочен пројектом, омогућили би ефектније деловање  ватрогасног одељења у Жагубици, а касније, ако се пројекат реализује, и добровољног ватрогасног друштва у Крепољину.

{videobox}https://www.youtube.com/user/rtvhomolje/videos{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB