• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Одржано предавање за пољопривредне произвођаче

 Predavanje za poljoprivredne proizvodjaceКанцеларија за пољопривреду општине Жагубица у сарадњи са пољопривредно- саветодавно стручном службом из Пожаревца организовала је прво предавање за пољопривредне произвођаче у 2018. години, које је за циљ имало упознавање пољопривредника са новинама у пољопривредној производњи.

Једна од тема била је и остваривање права на ИПАРД подстицаје. Како је речено, неопходно је и да се испуне сви услови које диктира сама Европска унија, а то су стручна обученост лица која подносе захтеве и тзв. нулта контрола коју произвођачи морају да прођу како би остварили право на подстицаје предвиђене ИПАРД програмом.

Тренутно актуелни конкурс је и за куповину нових трактора а произвођачи који не стигну да прибаве документацију до 26. фебруара,до кад је конкурс отворен имају и други јавни позив који ће бити у јуну месецу 2018. године.

Препорука пољопривредним произвођачима свакако је била и да редовно обилазе парцеле под озимим стрним житима у циљу правовременог уочавања болести, а било је речи и о заштити шљива иодржавању воћњака.

На предавању су пољопривредни произвођачи такође могли да се информишу како и на који начин могу урадити контролу плодности земљишта, где је истакнуто да сва регистрована пољопривредна газдинства имају право на 10 бесплатних узорака земљишта за биохемијску анализу.

Сви пољопривредници општине Жагубица а и шире правовремене информације о актуелним темама могу добити у Канцеларији за пољопривреду општине Жагубица или у пољопривредној служби у Пожаревцу.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=VLwAgGx_WZo{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB