• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Одржана 13. Манифестација „Ноћ у Горњаку“

 Noc u Gornjaku 2017Традиционална Манифестација ‘’Ноћ у Горњаку”, ове године одржана је 13. пут заредом у, по лепоти, специфицном окружењу манастира Горњак, уз учешће песника, ликовних ствараоца и осталих заљубљеника у уметност из Жагубице, Петровца и других места, који су казивањем стихова читав амбијент учинили додатно јединственим и ванвременским, а за који је својевремено и сам Ђура Јакшић, занесен његовом лепотом,  рекао да се ради o ‘’чудновато лепом пределу који никога не оставља равнодушним’’ и по чијој песми ‘’Ноћ у Горњаку’’, манифестација и носи име.

Почетак програма је припао драмској илустрацији разговора кнеза Лазара, чији је манастир и задужбина из 1378.године, и царице Милице, ноћ пред полазак у Косовски бој.

Организатор манифестације је КПЦ’’Јован Шербановић’’из Жагубице, а генерални покровитељ општина Жагубица.

Није само Ђура Јакшић био одушевљен лепотом Горњачке клисуре. Феликс Каниц, путописац, археолог и етнолог и један од највећих познавалаца југоисточне Европе, је записао: „Застали смо као опчињени раскошном идилом овог предела.’’

Главна манастирска црква манастира Горњак је посвећена Ваведењу, а капела у пећини, Светом Николи, док у цркви почивају чудотворне мошти Св. Григорија Синаита, познатијег као Григорије Горњачки и многима су пружиле утеху и исцељење.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=ih9hqodtQok{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB