• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Повећан број пацијената услед високих температура у Жагубици

 Velike vrucineПрве недеље овогодишњег лета донеле су и изузетно високе температуре ваздуха, карактеристичне за ово доба године. Њихов, као и утицај климатских промена које их чине још теже подношљивим, доприносе могуђем погоршању здравственог стања болесника, али и здравих људи.

У жагубицком Дому здравља ових дана забележен је повећан број пацијената, према речима др Љубомира Крстића, лекара овог ДЗ. Најчеше тегобе на које се људи жале су повишен крвни пристисак и учестале варијације крвног притиска, вртоглавице, тегобе црвног система, а најчешћи су хронични пацијенти. Овакве временске прилике представљају својеврстан стрес за организам и узрочник наведених тегоба. 

Да би се погоршање здрваственог стања спречило, потребно је придржавати се савета лекара, нарочито када су хронични болесници у питању.

Први и основни савет је уношење довољне количине течности – обичне воде,евентуално минералне, никако газирана пића јер се тако тегобе могу само погоршати. Важно је и хранити се лагано и облачити лагану одећу отворених боја, од природних материјала.

У ово доба године чести су и уједи инсеката и крпеља, што такође може довести до погоршања здравственог стања услед јаких алергијских реакција и других врста компликација које тада могу настати, или алергија на друге врсте алергена присутних у ово доба године. За прву помоћ неопходно је да људи склони алергијама увек са собом носе антихистаминике типа лека пресинг или друге које користе.

Препорука лекара је и да се избегава излагање директном сунцу у најтоплијем делу дана, од 10 до 17 сати. Они који то због природе посла нису у ситуацији да испоштују, треба да буду заштићени од сунца, да праве што чешће паузе и уносе што веће количине течности.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=VK4QKKBwjP0{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB