Sistematski pregled pred polazak u prvi razred
Штампа

Систематски прегледи деце пред упис у школу

Систематски прегледи су превентивни прегледи здраве деце, обављају се у примарној здравственој заштити, односно  на педријатријским одељењима дома здравља.

Систематски прегледи код деце врше се чешће у односу на одрасле особе. Прегледима су обухваћена сва деца од рођења до завршетка средњег образовања, а највећи  број превентивних прегледа обавља се у првој години живота. Актуелна епидемиолошка ситуација утицала је на организацију целокупног здравственог система, те се сви превентивни прегледи унапред заказују.

Планирање превентивних прегледа укључује сарадњу Дома здравља, односно педријатријске службе са директорима свих основних  школа, средње школе и предшколске установе на територији општине Жагубица.

Међу обавезне превентивне прегледе спада преглед који се обавља пре поласка у први разред . Особље педијатријске службе Жагубица, труди се да родитељима и деци олакша овај процес. Сви прегледи обављају се у заказаном термину за један дан а потврда педијатра прослеђује се директно путем портала е- упис .

Осим редовних систематских прегледа деце, службе Дома здравља Жагубица, врши и редовне систематске прегледе одраслих, бринући на тај начин о корисницима здравствених услуга свих старосних структура, јер стара пословица каже, увек је боље спречити него лечити.