• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15
Planovi Zavičajnog muzeja Homolja za 2021. godinu

У Завичајном музеју Хомоља успешно спроведен пројекат Бељани петак у Хомољу

Завичајни Музеј Хомољa на основу конкурса који је расписало министарства културе и информисања, а који се односио на нематеријално културно наслеђе, спровео је пројекат Бељани петак у Хомољу.

Цео пројекат начињен је са циљем да се обицаји и ритуали везани за Бељани петак сачувају од заборава и пренесу на будуце генерације.

Према рецима Милорада Ђорђевића, сарадник на пројекту, бељани петак је синоним за ритуално брање биља које се користи у сврху здравља и плодности, а да овај  празник води порекло од прасловенског времена.

Према рецима координатора пројекта , у наредном периоду план је да брошура која на веома интересантан и сликовит нацин описује обицаје и веровања , буде представљена и уценицима основних и средње сколе , како би се овај део нематеријалног културног наслеђа Хомоља приблизио млађим генерацијама.

Завичајни Музеј Хомоља на основу конкурса  који  је расписало Министарство  културе и информисања, а који се односио на нематеријално културно наслеђе, спровео је пројекат „Бељани  петак у Хомољу“. Цео пројекат начињен је са циљем да се обичаји и ритуали везани за Бељани петак сачувају од заборава и пренесу на будуће генерације.

Према рецима Милорада Ђорђевића, сарадника на пројекту, Бељани петак је синоним за ритуално брање биља које се користи у сврху здравља и плодности, а да овај празник води порекло од прасловенског времена.

Према речима координатора пројекта, у наредном периоду план је да брошура која на веома интересантан и сликовит начин описује обичаје и веровања, буде представљена и ученицима основних и средње школе, како би се овај део нематеријалног културног наслеђа Хомоља приближио млађим генерацијама.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB