Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 2020.
Штампа

Међународни дан особа са инвалидитетом - 3. децембар

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Тај дан је повод  да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају, а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и икљученост из друштва.

Већ 10 година на територији општине Жагубица, особе са инвалидитетом окупљене су у удружење  “Инвалиди Хомоља”. Удружење је специфично по томе што окупља особе свих категорија инвалидности и једно је од ретких удружења у Србији које се финансира из буџета локалне самоуправе. Удружење се током целе године бави активностима подршке свим својим члановима, а један од видова унапређења особа са инвалидитетом јесте и запошљавање путем јавних радова у трајању од 4 месеца, које је спроведено у току 2020. године. Удружење је ове године забележило 10 година постојања, прославе није било, али су средства преусмерена на адресе чланова којима је помоћ неопходна.

Услед лоше епидемиолошке ситуације, окупљања поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом,  ове године није било. Секретар удружења, Лидија Трифуновић, навела је да је у контакту са свим члановима удружења, и да је 3. децембар, само један од 365 дана када је особама са инвалидитетом потребна помоћ и пажња.

Удружење Инвалиди Хомоља  броји нешто преко 200 чланова, а сваком од њих посвећује се посебна пажња и у складу са могућностима адекватна помоћ.