• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15
Pored komunalnih policajaca i inspektori izriču kazne za nenošenje maski

Казне на лицу места због неношења маске

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести предвиђено је да ће комунални милицајци и градски комунални инспектори моћи да изричу казне на лицу места због неношења маске или непоштовања физичке дистанце на отвореном или у затвореном простору.

Казне за ова два прекршаја су по пет хиљада динара, које ће се наплаћивати мандатно и са умањењем упола ако се плате у року од седам дана. Физичка лица која се не пријаве граничној служби или надлежном заводу за јавно здравље по повратку из земаља са великом трансмисијом вируса платиће казну од 50 хиљада до 150 хиљада динара. Иста новчана казна чека и оне који не поступе по решењу санитарног инспектора о стављању под здравствени надзор, као и оне који одбију или прекрше карантин у кућним условима, док ће казне за правна лица бити од 50 хиљада до 300 хиљада динара у зависности од одредбе коју крше.

Законом је прописано да је ковид-19 заразна болест која се преноси ваздухом, а над којом се спроводи епидемиолошки надзор. Прописује се и да особа коју током епидемиолошког испитивања епидемиолог означи као „контакт“ мора да се придржава мера и упутстава које одреди надлежни лекар.

Дефинисана је и кућна изолација као мера којом се налаже лечење у кућним условима и ограничава слобода кретања оболелима од заразне болести, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака болести и оболелима код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима.

Карантин у кући је мера којом се ограничава слобода кретања и налаже праћење здравственог стања особама које су биле или за које постоји сумња да су била у контакту са зараженим.


img 663

social housing125 x 125

© 2022 Општина Жагубица
design by XB