• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Светски дан становништва - 11. јул

Светски Дан становништва обележава се 11. јула, када је 1987. године, светска популација достигла број од 5 милијарди становника.

Генерална Скупштина Уједињених нација је 1989. године уврстила овај дан у календар глобално значајних  датума. Подаци Уједињених нација показују да тренутно на планети живи око 8 милијарди становника, а процена је да би до 2100. године тај број порастао на  око 11 милијарди људи. 

Становништво Србије сврстава се у групу изузетно старих популација због негативног природног прираштаја и великог одлива репрудиктивно способног становништва. У циљу сузбијања негативних процеса који доводе до проблема у демографској политици, неопходно је удруживање и јединствено деловање заједнице ради превазилажења постојећег проблема.

Планирање породице: оснаживање људи и развијање нације кроз подстицај популационе политике довело би до превазилажења поменуте ситуације што указује да се темељним људским правима сматра сигуран приступ средствима планирања породице и слободно одлучивање о њиховој примени.  


© 2020 Општина Жагубица
design by XB