POPLAVE2018 RESENJA

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

Exchange 4 176

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Трећа међународна ликовна колонија

ЗНАЧАЈНО КУЛТУРНО ПРЕГАЛАШТВО

 

Уметничке колоније у Србији трају више од једног века. Први такав сусрет организовала је Надежда Петровић, доајен наше Модерне. Као велики патриота, она је 1906. У Сићеву омањем месту покрај Ниша, за ту прилику окупила сликаре готово из свих крајева негдашње Југославије.
Од тада је код нас приређено небројено таквих и сличних окупљања која су иза себе оставила позамашан број веома значајних дела, без којих је тешко разумети токове домаће уметности.
Сличне колоније ликовних стваралаца трају и данас. Једна од најмлађих, али не и мање значајних је ова, која под покровитељством Општине траје, у Жагубици. Трудом појединаца заживела је 2006. године. Као таква се утемељила у друштвену збиљу овог места. Стога показује знаке традиције што значи да ће се њен рад надаље одвијати по потреби, мењати и дабоме, богатити уметничку збирку, али и уздизати дух грађана.
Овај трећи по реду сазив је организован у прелепом окрузењу, готово недирнутог просторног окружења, које је код сликара будило свеколико интересовање. Разумевање датог природног амбијента је подстицало на инспирацију и стваралачки импулс. Сходно властитим хтењима, знатижеља уметника се претварала у особне приче, заправо у својеврсна визуелна исходишта. Она су се манифестовала кроз једноставна, реална казивања, од асоцијативних, делом експресионистичких, потом лирски успостављених, неки пут поетски распеваних обликадо фантастичних или пак, готово апстрактних исказа.
Разноликост у поступку и начину ликовног говора допринела је садржајности целе смотре. Сходно томе и насталим делима се може препознати вид латералне енергије која је истекла из преданог залагања, односно, уношења свеколике стваралачке потенције, као плода заједничког учинка сликара који долазе из различитих културних простора.
Овај сазив је у сваком погледу, (од вредности домашаја до броја насталих дела), оправдао своје постојање. Остаје уверење да ће колонија у Жагубици даље деловати и културу овог места уздизати на виши вредносни ниво.

                                                                                                                                            ЗДРАВКО ВУЧИНИЋ

 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji