• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Од 2021. године строжији технички прегледи

Технички преглед возила од лета 2021.године подразумеваће другачији приступ прегледу возила.

Наиме, сва тестирања биће аутоматизована, радници на техничком прегледу мораће да добију одговарајуће лиценце, а власници да поново региструју своја предузећа.

Према речима одговорних, сви аутомобили мораће да имају катализаторе, који су неизбежан део издувног система сваког новог возила у последњих десетак година.

Разлог лежи у прописаним еколошким нормама о саставу издувних гасова које возила морају задовољавати.

Катализатори уклањају присуство воде, угљен диокосида, угљен моноксида, као и несагорелих угљоводоника, који доприносе стварању смога, такође, уклањају и оксиде азота који су активни при настајању киселих киша.

Према речима министра заштите животне средине Горана Тривана , имамо велика загађења у саобраћају, годишње увеземо између 100.000 и 150.000 половних возила сумњивог квалитета.

„Возила са еуро 3 и еуро 4 мотором Европа избацују се с тржишта јер уништавају животну средину, а циљ је зауставити увоз и код нас“, рекао је Триван и најавио да ће надлежни инсистирати да се увоз ових возила забрани већ почетком 2020, али да се коришћење постојећих возила са овим мотором не може зауставити. Зато је најавио појачане контроле приликом регистрације.

Забрана возила са еуро 3 моторима је добар корак ка смањењу загађења животне средине, оцењује у својој изјави медијима, Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У мају 2020. ступа на снагу одредба по којој ће се прекорачење дозвољене количине издувних гасова санкционисати, а њена примена почиње 5. јула 2021. године.


© 2020 Општина Жагубица
design by XB