• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Актуелне активности пчелара у оквиру Задруге “Хомоље мед“

Локална самоуправа општине Жагубица у сарадњи са Mинистарством за Регионални развој Републике Србије, препознала је потенцијале општине Жагубица за развој пчеларства, што је резултирано поновним оживљавањем Пчеларске задруге “Хомоље мед” 2018 год., кроз пројекат “Увећање капацитета производње "Хомољског меда”.

Задруга функционише, расте и развија мрежу од 5 500 кошница које поседује 220 пчелара општине Жагубица и 1000 кошница које поседује задруга  и које су распоређене на  неколико локација у Хомољу.

Екипа ТВ „Хомоље“ посетила је са представницима задруге њихове ”фабрике на отвореном”, како називају пчелињаке, зарад подсећања на актуелне радове у овој области.

„На Јеленцу  се налази део задружног пчелињака, који је у оквиру реализације пројекта, на конкурсу Задруга добила, а који је расписало Министарство за регионални развој. Они су препознали наше потенцијале и донирали су нам средства, тако да је у општину Жагубица у Пчеларску задругу дошло 1000 кошница са ројевима и нешто пчеласке опреме за прераду меда, која је стационирана у производном центру. Од тих 1000 кошница распоређено је још код 33 коопераната, који су са задругом склопили уговор о заједничкој производњи. У целом пројекту главни наш партнер је поред министарства била општина Жагубица, на челу са председником општине Сафетом Павловићем, која је подржала овај пројекат  и делом суфинансирала“, рекао је Живорад Томић, директор Пчеларске задруге „Хомоље мед“.

Према речима Живорада Томића сви пчелари су већ отпочели припреме за узимљавање пчела.

Зазимљавање пчела најважнији је посао у јесењим месецима. Да би пчелиња друштва квалитетно преживела морају имати довољне количине правилно распоређене хране, која се производи у производном погону Пчеларског центра општине Жагубица.

Из Пчеларског центра такође напомињу да у својим погонима поседују сву потребну опрему за модерно  пцеларство, а која је на располагању за коришћење свим пчеларима општине Жагубица.

Хомољски мед је први брендирани мед у Србији, односно мед са заштићеним географским пореклом, а сам назив указује и на подручје са кога долази јер се Хомоље територијално поклапа са подручјем општине Жагубица, и само порекло ове здраве посластице са овог региона  може носити ознаку “Хомољски”.


© 2020 Општина Жагубица
design by XB