• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Изложба “Анђео - анђелу” у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици

У Завичајном музеју Хомоља у Жагубици, 15. маја, отворена је изложба слика под називом “Анђео  - анђелу” аутора Десанке Станојевић, из Пожаревца.

Директор Завичајног музеја Хомоља Саша Илић, је истакао да му је изузетно драго што ће наредних месец дана ова изложба красити Завичајни музеј у Жагубици.

У име Удружења “УЛУХ”, присутним гостима обратила се Марија Алексић, дипломирани сликар, која је и отворила ову изложбу.

“Дела којима нам се ауторка изложбе представља настала су у периоду од 2013. до 2018. године у оквиру циклуса „На крилима“. У стилу магичног реализма Десанка вешто преплиће елементе фантастике са стварношћу, поистовећујући се на тај начин са њом и чинећи целину засновану на објективном односу. Комбиновањем сликарског умећа и велике маштовитости ова уметница на својствен начин уводи главног лика на својим делима, свог унука, у свет бајки, имагинације и чудеса у ком се све жеље и надања остварују и где нема места несрећи и конфликту. Привидно наративне композиције исказују субјективно виђење личног окружења. Главни иконографски мотиви на сликама су дечије и животињске фигуре, као и анђеоско крило које стоји као лајтмотив провејавајући скоро на свакој слици. Симболизам крила испољава се у различитим облицима, а сви се своде на уопштени појам духовне лакоће и успињања са земље у небо. Обележје су божанског и свега онога што му се преображајем може приближити: анђели и људска душа, код Десе приказана кроз дечју невиност и поверење”, истакла је Марија Алексић.

Многобројним гостима обратила се ауторка изложбе која се захвалила посетиоцима, пријатељима и организаторима изложбе.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB