POPLAVE2018 RESENJA

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

Exchange 4 176

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Бадње вече 2018. године у општини Жагубица

 Paljenje badnjaka u opstini ZagubicaБадње вече обележено је паљењем бадњака по свим насељима општине Жагубица.

Свечаност поводом вечери која претходи Божићу, најрадоснијем Хришћанском празнику, у насељу Крепољин започета је литијом кроз центар насеља од цркве до основне школе.  Потом је јереј крепољинске парохије Саша Серафимовић, обавио вечерње богослужење и паљење бадњака. Обреду је присуствовао, поред бројних верника и заменик председника  општине Жагубица Предраг Ивковић.

Традиционално паљење бадњака обављено је и у насељу Близнак и Медвеђица у присуству председника општине Жагубица Сафета Павловића, представника месне заједнице и верника.

У насељу Сиге, по први пут је у цркви „Светог Марка“ обављено ломљење божићне цеснице, а том обреду предходила је вечерња служба којој  је такође присуствовао председник општине Жагаубица Сафет Павловић, са сарадницима. Дукат, који је био саставни део светог колача добио је Михајло Марковић из Сига.

Чувајући традицију, мештани насеља Милановац су у центру насеља уприличили паљење бадњака уз присуство ужег руководства општине Жагубица.

Прота Блажа Ивковић, јереј парохије Близначке и Саша Серафимовић, јереј крепољинске парохије, честитали су верницима празник и захвалили што су се у великом броју окупили да заједнички  поделе радост. Поводом предстојећих Божићник празника.

Богослужење на Бадње вече је у Жагубици, у цркви „Свете Тројице“, служио Мића Велисављевић, протонамесник Жагубичке парохије, уз присуство великог броја верника и помоћника председника општине Жагубица који су потом учествовали и у свечаној литији у порти цркве и паљењу бадњака.  Тако су прве тренутке величанственог празника весело и свечано поделили међусобно.  

Паљење бадњака организовано је, по традицији и у селу Лазница. О значају Бадњег дана и најрадоснијег  Хришћанског празника,Божића, говорио је свештеник лазницке цркве “Св. Ђорђа”,јереј Данило Глишић, честитајући том приликом свим верницима Христово рођење.  Богослужењу је у Лазници присуствовао помоћник председника општине Жагубица Душан Милосављевић.

Тако је, по свим насељима жагубичке општине, уз музику, кувано вино, ракију, слатка и слана пецива славље трајало до дубоко у ноћ, са жељом да се још много година бадњак  пали и Божић слави здрављу и весељу.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji