Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Одржана 13. Манифестација „Ноћ у Горњаку“

 Noc u Gornjaku 2017Традиционална Манифестација ‘’Ноћ у Горњаку”, ове године одржана је 13. пут заредом у, по лепоти, специфицном окружењу манастира Горњак, уз учешће песника, ликовних ствараоца и осталих заљубљеника у уметност из Жагубице, Петровца и других места, који су казивањем стихова читав амбијент учинили додатно јединственим и ванвременским, а за који је својевремено и сам Ђура Јакшић, занесен његовом лепотом,  рекао да се ради o ‘’чудновато лепом пределу који никога не оставља равнодушним’’ и по чијој песми ‘’Ноћ у Горњаку’’, манифестација и носи име.

Почетак програма је припао драмској илустрацији разговора кнеза Лазара, чији је манастир и задужбина из 1378.године, и царице Милице, ноћ пред полазак у Косовски бој.

Организатор манифестације је КПЦ’’Јован Шербановић’’из Жагубице, а генерални покровитељ општина Жагубица.

Није само Ђура Јакшић био одушевљен лепотом Горњачке клисуре. Феликс Каниц, путописац, археолог и етнолог и један од највећих познавалаца југоисточне Европе, је записао: „Застали смо као опчињени раскошном идилом овог предела.’’

Главна манастирска црква манастира Горњак је посвећена Ваведењу, а капела у пећини, Светом Николи, док у цркви почивају чудотворне мошти Св. Григорија Синаита, познатијег као Григорије Горњачки и многима су пружиле утеху и исцељење.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji