• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Организоване радионице на тему „Заштита од пожара“

 Organizovane radionice na temu Zastita od požara 27.11

У оквиру пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш - Жагубица“ у циљу  унапређења и побољшања  информисаности и знања грађана о значају заштите од пожара и ефикаснијег деловања у  ванредним ситуацијама у протеклом периоду,у Жагубици и Крепољину одржане су радионице на тему“Заштита од пожара и систем раног упозорења“.

Радионице  су организоване за представнике месних заједница, Штаба за ванредне ситуације општине Жагубица, представнике локалне самоуправе,јавних институција и установа, ученике  средње  школе, и представнике месних заједница.

Кроз радионице  присутни су упознати са дефиницијама и основним класификацијама  и врстама пожара, елементима који утичу на  угроженост природе и шума од пожара, вегетацију и гориви материјал у природи и област превентивне заштите од пожара и управљење ризиком у заштити од пожара. Током радионице  др Горан Ђорђевић, доктор безбедности и заштите, учесницима је презентовао најчешће  узроке, појаве и ширења, првенствено шумских пожара који су најраспрострањенији на подручју општине Жагубица као и инструкције  о деловању локалних установа и институција и грађана у циљу  спречавања појаве пожара и деловања по  сазнању о пожарима. Током  радионице др Ђорђевић је посебно истакао да су најзначајнији елементи који утичу на угроженост подручја  од пожара:

• вегетација и гориви материјал у шуми и природи

• природне појаве

• антропогени фактор или утицај човека

• клима и климатски фактори

• подлога матичног супстрата и типа земљишта

• ортографија

• уређеност шума

• историја пожара.

Посебан акценат током радионица стављен је на  мере  против потенцијалних изазивача пожара, а које  се реализују кроз образовне, пропагандне и мере упозорења ангажовањем: школа,локалне штампе, локалних  радио станица,  телевизије, постављањем  знакова забрана и упозорења и постављањем  едукативних и образовних садржаја и материјала  на билбордима. На радионицама су обрађене и теме начини откривања пожара  и мере које утичу на већу заштиту, првенствено шума од пожара , а које  се односе на изградњу и одржавање противпожарних путева,одржавање и изградња разних изворишта воде за гашење пожара, одржавање и обезбеђење излетишта,одржавање хигијене шума,изградња одговарајућих система за брзо откривање и дојаву пожара и обезбеђење одговарајуће опреме и средстава за гашење пожара.

Основни циљ пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш Жагубица“  је да побољша и унапреди услове у прекограничним општинама за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају заштите од пожара, што ће значајно допринети смањењу штета проузрокованих пожарима. Кроз пројекат ће се реализовати активности које ће идентификовати тренутну ситуацију у области потенцијалних ризика, дефинисати стратегију реаговања и деловања у области ванредних ситуација, унапредити и побољшати информисање и знања грађана о значају заштите животне средине. Кроз пројекат је предвиђена и набавка ватрогасних возила и опреме у циљу ефикаснијег и бржег деловања  у случају пожара и оснивање добровољног ватрогасног друштва. 

Иначе, пројекат  „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“  реализује се у оквиру програма Прекограничне сарадње Србија - Румунија, који је финансиран од стране Европске уније, у оквиру инструмената за предприступну помоћ (ИПА ИИ) Реализације пројекта започета је  у јуну 2017.године и трајаће до новембра 2018.године. Укупан  буџет пројекта  је 1.414.018 еура,од чега Европска унија финансира  1.201.915,30 еура, а општине Рекаш и Жагубица  суфинансирају пројекат са 212.102.70 еура.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB