• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Представници општине Жагубица и ресорног Министарства потписали уговоре о додели средстава за развој задругарства

 Žagubici dodeljena sredstva za razvoj zadrugarstva

До сада најзначајнији корак у историји задругарства где је финансијским средствима одређеним општинама укупно додељујено 804 милиона динара, и тако на конкретан начин  помогнуто удруживање малих произвођача, а све у циљу опстанка села, реализован је у четвртак, 22. новембра потписивањем уговора у Палати Србије у Београду.

Ове године захтев је поднело 207 задруга са територије читаве Републике Србије. Конкурисало је   95 старих, 109 новоформираних задруга и три сложене задруге, које су посебна новина на овим просторима, а у оквиру програма подршке спровођењу мера равномерном регионалном развоју учешћем државе у економско финансијским подстицајима за замљорадничке и пољоприврене задруге на територији читаве Србије, средства су добиле 73 задруге.

Испред Министарства, са представницима градова и општина, уговоре је потписао идејни творац овог пројекта, Милан Кркобабић, министар за регионални развој.

Општини Жагубица средства су ове године додељена Пчеларској задрузи и то је само почетак када је даљи развој и улагање у задругарство у Жагубици у питању. У име председника Сафета Павловића, уговор је потписао његов помоћник за економска питања, Душан Милосављевић.

По угледу на европско задругарство где преовлађује концепт сложених задруга, овакав вид удруживања све више се развија и у Србији. Пројекту задругарства Србије су дали подршку и академијски одбор за село, комисија на челу са академиком Драганом Шкорићем, председником Одбора за село САНУ, предсатавницима задружних Савеза Србије и Војводине и професори Пољопривредног Факултета. Задатак Министарства је 500 задруга за 500 села за годину дана и да свако веће село има своју задругу. 

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=rM4gKo_Q_FY{/youtube}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB