Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Видовдан у Жагубици

 Vidovdan obelezen u crkvi Svete Trojice u ZagubiciВидовдан је верски празник кога празнује Српска православна црква и један је од највећих српских празника.

Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој и погибија кнеза Лазара 1389. Године, па се тог дана, од почетка 20. века слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика.

 

Овај дан је обележен служењем свете литургије у свим храмовима српске православне цркве, па тако и у Цркви Св. Тројице у Жагубици, коју је служио свештеник Мића Велисављевић.

Поред Видовдана, и многи други важни историјски догађаји који су врло често представљали прекретнице у историји Србије, десили су се управо на овај дан, а свакако се  28.јун најчешће помиње и везује за  бој на Косову, који је требало да се деси на дан када ће се јасно видети ко је вера, а ко невера. По том миту, од тада се тај дан назива Видовданом. Међу Србима и свим Словенима веровало се да је Вид свевидеће божанство, па се Видовдан сматра и празником за очи, односно празником који “отвара очи”.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji