• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Светоилијске игре у Близнаку

Svetoilijske igreБлизнак, насеље у општини Жагубица, које је годинама таворило некако запоставњено и недовољно гласно да скрене пажњу  на себе, ове године добило је  своју прву манифестацију, „Светоилијске игре“.

У јутарњим часовима, пре почетка самог такмичења,  мештани су у самом центру Близнака свечано дочекали председника општине Жагубица Сафета Павловића и заменика председника Скупштине општине Жагубица Оливеру Пауљескић, који су дошли да подрже манифестацију. У знак гостопримства, били су послужени погачом и сољу, након чега су се, у присуству грађана заједно упутили ка Основној школи, где је планирано одржавање манифестације. Том прилико председник је обишао и просторије саме школе, које су у фази реновирања.

Иако је био изузетно врућ дан, двориште основне школе у Близнаку било је пуно учесника и гледаоца.

По први пут, у насељу Близнак, екипе састављене од становника Месних заједница - Близнак, Милановац, Липовица, Сиге и Крепољин, такмичиле су се у бацању копља, бацању камена с рамена, превртању тракторске гуме, надвлачењу конопца и у малом фудбалу.

Резултат на „Светоилијским играма“ није био битан, али није изостала жеља у надметању ко ће бити бољи и јачи.

Организатори игара били су  грађани Близнака, Богосављевић Верица и Здравковић Милован, уз помоћ Месне заједнице „Будућност“ Близнак и општине Жагубица.

Игре су трајале цели дан и  као што и  сами организатори тврде, све је лепо протекло, а што је најбитније, на свим странама се могао видети и чути смех. Након завршеног такмичења, ревијално је одиграна утакмица ветерана, а док је терен за мали фудбал био пун играча, на другој страни дворишта, заменик председника општине Жагубица Оливера Пауљескић, уз помоћ организатора и судије, писала је захвалнице и дипломе победницима, које је касније лично уручила. Поред диплома и захвалница, онима који су се најбоље показали на Светоилијским играма, додељени су и пехари.

Прво место у фудбалу, освојила је екипа из Крепољина, док је друго место припало екипи из Милановца. У дисциплини – бацање копља, прво место освојио је Шћопуловић Никола, друго место Јовановић Браниша и треће место у бацању копља освојио је Пекић Звездан. Прво место у дисциплини – котрљање гуме, освојио је Пејкић Звездан, друго место Радовановић Јован и треће место припало је Балабановић Далибору. У дисциплини – бацање камена срамена, прво место припало је Пенчић Илији, друго место Шћопуловић Николи и треће место припало је Пејкић Звездану. У повлачењу конопца најбоље се снашла екипа из Близнака, док је друго место припало Крепољину, а треће - млађој екипи, такође из Близнака.

Општинско руководство се труди да увођењем  нових трендова у култури, популаризацијом иновативних праваца у стваралаштву још више подстакне и оживи активности и дешавања у општини Жагубица, те се надамо да ће Близнак овом манифестацијом, која прети да постане традиционална, доживети лепо буђење и долазак у друштво најбољих.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=xRDntjiF9A8&feature=youtu.be{/videobox}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB