Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Божићни пост – Припрема верника за најрадоснији Хришћански празник

Божићни пост - један од четири велика годишња поста, траје од краја новембра до Божића и ових  40 дана верници користе за прочишћење душе и тела. Пост је време када човек проналази меру у свему, изражава захвалност Богу, проналази мир и суздржава се од лоших мисли и дела.

 Bozicni postПре свега, пост је време радости – према речима јереја Саше Серафимовића, свештеника цркве у Крепољину, наш народ то посматра као велику муку и велики терет који има на себи. Пост је време чекања великог празника Христовог, чекања сусрета са Господом, то је припрема за сусрет са Христом. Пост стога служи духовној припреми  за предстојеће празнике, за долазак у цркву, за сједињење са Христом, каже јереј Саша Серафимовић.

Током Божићног поста строго се пости  само средом и петком, док је понедељком, уторком и четвртком дозвољено коришћење уља и вина, а суботом и недељом може се јести и риба. Најстрожи пост је 06.јануара, када су верници све до вечере, само на води. Поред суздржавања од мрсне хране, пост треба да научи човека суздржавању од злобе, увреда и сваког понашања које није својствено правом хришћанину, а телесни пост без духовног је обесмишљен.

У време поста своју душу и своје снаге  треба да увећамо  чинећи добра дела, не само према себи, него и према другима. Ако се само физички придржавамо поста, без љубави, ништа нам не вреди, додао је јереј Саша Серафимовић.           

Према предању, припрема за Божић је потпуна ако верник на крају шестонедељног поста  приступи светим тајнама исповести покајања и причешћа.

Циљеви поста су, према учењу владике Николаја, очишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji