POPLAVE2018 RESENJA

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

Exchange 4 176

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

На подручју општине Жагубица нема птичјег грипа

 Zagubici ne preti pticji gripУправа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине потврдила је налаз вируса Х5Н8 код дивљих птица на воденим стаништима у миграцији - претходних дана забележени су први случајеви птичјег грипа на територији северне Војводине.

На подручју општине Жагубица, према речима надлежних, до сада није забележен ниједан случај овог обољења, а ветеринарска станица спремна је и опремљена свим средствима за евентуалну реакцију у оваквим ситуацијама.

Како је истакао др ветерине Зоран Илић, директор ветеринарске станице у Жагубици, ово подручје спремно је  за интервенцију уколико дође до евентуалне заразе и ова станица поседује комплетну опрему и сва средства за сузбијање и дезинфекцију како би се евентуална зараза локализовала. У систем сузбијања укључено је Министарство пољопривреде – Управа за ветерину, на региону - Институт у Пожаревцу и  на локалном нивоу – општина са својим штабом и ветеринарска станица ’’Хомоље вет’’. Поред наведених чинилаца, веома је важна сарадња са људима који гаје живину који су, и за своје добро, и по закону, у обавези да сваку сумњу на ову болест или већа угинућа живине, до којих неминовно долази у оваквим ситуацијама, одмах пријаве надлежној ветеринарској станици у Жагубици –истакао је господин Илић.

Изазивач овог обољења је вирус који није инфективан за људе, а који може да мутира и постане вирулентан за човека само у изузетним ситуацијама. Такође је апеловао и на ловце да обрате пажњу на птице селице које су главни преносиоци болести.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

budža1

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji