Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

На подручју општине Жагубица нема птичјег грипа

 Zagubici ne preti pticji gripУправа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине потврдила је налаз вируса Х5Н8 код дивљих птица на воденим стаништима у миграцији - претходних дана забележени су први случајеви птичјег грипа на територији северне Војводине.

На подручју општине Жагубица, према речима надлежних, до сада није забележен ниједан случај овог обољења, а ветеринарска станица спремна је и опремљена свим средствима за евентуалну реакцију у оваквим ситуацијама.

Како је истакао др ветерине Зоран Илић, директор ветеринарске станице у Жагубици, ово подручје спремно је  за интервенцију уколико дође до евентуалне заразе и ова станица поседује комплетну опрему и сва средства за сузбијање и дезинфекцију како би се евентуална зараза локализовала. У систем сузбијања укључено је Министарство пољопривреде – Управа за ветерину, на региону - Институт у Пожаревцу и  на локалном нивоу – општина са својим штабом и ветеринарска станица ’’Хомоље вет’’. Поред наведених чинилаца, веома је важна сарадња са људима који гаје живину који су, и за своје добро, и по закону, у обавези да сваку сумњу на ову болест или већа угинућа живине, до којих неминовно долази у оваквим ситуацијама, одмах пријаве надлежној ветеринарској станици у Жагубици –истакао је господин Илић.

Изазивач овог обољења је вирус који није инфективан за људе, а који може да мутира и постане вирулентан за човека само у изузетним ситуацијама. Такође је апеловао и на ловце да обрате пажњу на птице селице које су главни преносиоци болести.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji