POPLAVE2018 RESENJA

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

Exchange 4 176

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Новине у функционисању здравственог система

 Zakazivanje kod lekaraРепубличким Законом о здравственом осигурању дефинисано је питање изабраног лекара који се бира најмање на годину дана из области опште медицине или медицине рада, гинекологије, педијатрије и стоматологије. За десет година, колико је прошло од увођења ове новине у систему здравствене заштите, преко 6,5 милиона осигураника у Србији  је изабрало свог  лекара. И у општини Жагубица сви осигураници су изабрали код кога ће се лечити, али и даље постоји и доста недоумица пацијената када је заказивање прегледа у питању и функционисање интегрисаног здравственог система који је уведен у систем здравствене заштите средином ове године.

Према речима докторке Весне Стоиловић, директора Дома здравља у Жагубици, за хитне интрвенције реаговаће било који лекар који је тада у смени, а заказивање прегледа код изабраног лекара могуће је радним данима у току недеље, путем броја: 012/643-140.

Увођење интегрисаног здравственог информационог система, новине у функционисању здравствене заштите која је у примени од ове године, треба да омогући да изабрани лекар опште праксе на нов, брз и једноставан начин, закаже пацијенту преглед код специјалисте. Овај систем омогућава да сви налази пацијената - основни, рендгенски снимци, магнетне резонанце и скенери, кроз овај систем буду доступни било ком лекару у било ком делу Србије и требало би да омогући ефикасност у раду. Под условом да овај систем функционише и тамо где ради лекар опште праксе и тамо где треба обавити специјалистички преглед, он омогућава једноставније заказивање, издавање електронских рецепата и електронских упута, а пацијенти преко њега могу да имају увид у свој здравствени картон и слободне термине свог лекара.

Према Закону о здравстевеној заштити, осигураницима се мора заказати преглед најкасније за 30 дана, а од следеће године грађани ће добијати и СМС обавештења дан пре заказаног термина како би уступили термин неком другом уколико буду спречени да дођу на преглед код лекара. Нова правила Министарства здравља која би требало да заживе од Нове године су још једна од мера у циљу смањивања листа чекања за преглед код специјалиста.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

budža1

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji