POPLAVE2018 RESENJA

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

Exchange 4 176

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

КУД "Хомоље" Жагубица и КУД "Извор"Лазница гостовали у Бечу

-Folklori u BecuСа циљем да општина Жагубица представи део културе и обичаја у земљамаокружења, локална самоуправа организовала је путовање до Беча за децу, чланове културно – уметничког друштва из Лазнице и Жагубице.

На путовање је отишло 50 омладинаца, који су у потпуности оправдали поверење јер су без грешке одиграли традиционалне српске и влашке игре и тако на најлепши начин представиле општину Жагубица.

Иначе, годишњи концерт који у Бечу, сваке године организује Kултурно -  спортско друштво „Бамби“, које броји близу 400 чланова, ове године окупио је велики број Срба и Хомољаца, на привременом раду у Аустрији. Умеће  вековима дограђивано још од времена наших предака, поред општине Жагубица представило је још неколико фолклорних ансамбала из Србије. 

По старом Српском обичају, на почетку програма,  размењени су скромни поклони гостију и домаћина у знак добре сарадње, а након тога уследили су  игра и песма.

Председник клуба „Бамби“ из Беча Момчило Мишић, изразио је своје утиске, након концерта, прецизирајући да је сваки од њих прича за себе јер су ту увек неки нови клубови који приказују игре из разних крајева Србије, што за људе на привременом раду у Аустрији представља посебан ужитак јер имају прилике да увек виде нешто посебно и ново.

Председници фолклорних ансанбала из Жагубице и Лазнице, деле мишљење да су срдачно дочекани од стране домаћина и да је, што је најважније на прави начин презентована култура Хомоља, што је био и основни мотив. Поред учешћа на годишњем концерту у Бечу, што је за многе била и прилика да по први пут оду у иностранство, деца из општине Жагубица имали су прилике да виде и део споменика кутуре Беча, што ће им засигурно остати у лепом сећању.

Утисци понесени из метрополе државе Аустрије, јесу и разлог више да Културно – уметничка друштва, уз подршку локалне самоуправе раде још боље и напредују како би сваки пут публици презентовали нове кораке и фолклорне игре.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

budža1

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji