• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Манастир Горњак прославио своју Крсну славу Ваведење

-Vavedenje u GornjakuЗадужбина кнеза Лазара, манастир Горњак, почетком децембра је прославио своју крсну славу, Ваведење Пресвете Богородице. Овај празниксимболизује долазак трогодишње Марије у Јерусалимски храм и њено завештање Богу.

Његово преосвештенство Епископа Браничевског  др Игњатија, са благословом Божјим и вером у Христа, срдачно је дочекало Сестринство манастира на челу са Игуманијом, мајком Вероником, са свештеницима и верницимаиз Хомоља и околних места.

Уз велики број окупљених верника у порти манастира Горњак пререзан је славски колач, након чега је његово Преосвештенство Епископ Браничевски др Игњатије у цркви Ваведења служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење свештеника и ђакона.

Поред великог броја верника, који су дошли да са својим Епископом прославе Ваведење, овом молитвеном догађају присуствовао је и председник општине Жагубица Сафет Павловић, са сарадницима.

Владика је након одржане свете литургије причестио све вернике који су држали пост.

Старешина манастира Горњак, игуманија Вероника, заслужна за његово очување, каже да је дошла у манастир још давне 68 године када није било скоро ничега, али уз помоћ доброг народа, као и локалне власти која увек излази у сусрет, постигло се много тога.

„Са нашом покојном игуманијом Надеждом, мајком Миланијом и нас седам сестара, од којих сам ја једина данас остала,  дошле смо у манастир 14. новембра 68. године и то када није било ничега, ни ћуприје, ни дворишта, ни капије, ни конака са леве ни са десне стране није било, струје није било, али са нашим народом све смо достигли, као и што постижемо и сада. Највећу помоћ данас имамо од локалне самоуправе општине Жагубица, која нам у свему помаже. Шта год да смо потражили, председник општине нас никада није вратио“, рекла је преподобна игуманије мати Вероника.

Овај велики догађај завршен је свечаном славском трпезом за сво свештенство, монаштво и све оне који су својим присуством увеличали овај дивни празник.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=4HCqQuFwVTQ{/videobox}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB