• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

КУД "Хомоље" Жагубица на "Опленачкој берби"

oplenačka berbaУ организацији општине Топола, Туристичке организације "Опленац" из Тополе и Савеза аматера Србијеод 10. до 13. октобра 2013. године у Тополи је одржана  50. Опленачка берба и 41. Сабор народног стваралаштва Србије.

Ову манифестацију Шумадинци зову вашар у Тополи. Тих октобарских дана, Топола постаје место где се окупља велики број људи, дегустирају се  вина, уз музику и песму слави се берба грожђа. Вашарска атмосфера  употпуњена је и културним дешавањима:  изложбама, концертима, представљањем и продајом производа домаће радиности, старих заната, сувенира.

У оквиру традиционале привредно- туристичке манифестације "Опленачка берба"организује се неколико међународних такмичења: такмичење у оцењивању вина и ракија и Међународни фестивал  Прва хармоника Србије “Опленачки златни грозд”. Поред ова два међународна такмичења и Сајма вина бирају се добитници награда и признања у неколико категорија: најутентичнији стари занат, препознатљив сувенир, сталност у појављивању и најкомплетније представљање. Такође се организује културно-уметнички програм који је ове године 12-ог октобра обележио наступ многобројних  Културно-уметничкихдруштава, међу којима се играма из Хомоља представило Културно-уметничко друштво "Хомоље" из Жагубице. Омладинци Жагубичког фолклора представили су део свог умећа сплетом игара који на јединствен начин осликава и обележава Хомољски крај.

Манифестација "Опленачка берба" сврстана  је међу пет најзначајнијих и најпосећенијих манифестација у Србији.  Покровитељи су Општина Топола, Савез аматера Србије и Туристичка организација "Опленац” из Тополе.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=7XKWvtg4JKM{/videobox}

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=RfYX4Krs2nU{/videobox}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB